„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 20., hétfő

Amarillis

A növényről általában:

Az Amarillist, vagy lovagcsillagot holland termesztők kezdték először nemesíteni Argentínából és Mexikóból importált hagymákból a 18. század elején, és megszámlálhatatlan számú hibridjeinek hagymái ma is jobbára onnan, illetve Dél-Afrikából kerülnek a boltok polcaira, valamint a kertészetekbe. Virágzáshoz jó talajra és melegre is szüksége van.
Programozható növénynek is hívják, mert virágzását szabályozni lehet.
Ahhoz, hogy az amarillis virágában gyönyörködhessünk, pár dologra oda kell figyelnünk. 
Kemény, nagy méretű, jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk hajtatásra. A gyökereket finoman egyengessük el, válasszuk szét. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét, hűvös helyen, hogy megelőzzük a gombásodást. Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagyma gyökerét (csak a gyökerét) kézmeleg vízbe. A hagyma nagyságától viszonyítva kétszeres méretű cserepet válasszunk az ültetéshez. Töltsük fel a cserepet harmadáig virágfölddel úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint fölött maradjon és a hagyma ne érjen az edényhez. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A hagyma csúcsán megjelennek a levelek. Ha a virágszár is megjelenik és 15-20 centiméteresre nyúlt, következhet az intenzív öntözés, hetenként egyszer tápoldattal is (foszforigényes). A virágzáshoz a jó talajon kívül melegre és fényre is szüksége van. Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett többnyire levelek fejlődnek. A virágzás ideje alatt ismét bőségesen öntözhetjük, tápoldatozhatjuk. A májusi fagyokat követően kiültethetjük a szabadba, vagy kivihetjük az erkélyre akár egész nyárra, félárnyékos helyre.
Szeptember elejétől már csupán annyi vizet kapjon, hogy a levelek le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárguljanak. Földje végül teljesen szárazzá váljon. A teljes visszahúzódás után a hagymát kivehetjük a földből, nyugalmi időszaka ismét kezdetét veszi, és két hónapig tart, utána ismét cserépbe tehetjük.

Saját Amarillis:

Az Amarillis lenyűgözően szép virágai számomra korábban csak vágyakozás volt, bár próbáltam már egyszer nevelni, de valahogy nem akart megmaradni elvirágzás után a hagymagumója.
Egyik aktuális tavaszi virágkertészeti sétánkon Férjemmel rábukkantunk akciós, dobozos amarilliszekre. 


Olyan gyönyörű nagy hagymagumók voltak, az egyiknek levelei a másiknak egy összenyomorított virágszára volt, de nem tudtunk ellenállni, és ezzel a két doboz virággal megajándékoztuk magunkat. 
Az tudtam, hogy a hagymákat még tél elején kell elültetni ahhoz, hogy virágozzon tél végén, tavasz elején, de úgy gondoltam mivel épp tavasz volt, hogy kiültetem őket cserépbe, hogy növeszthessék a leveleiket és a hagymáikat, és majd szeptemberben felszedem a hagymákat pihenő időre.

Legnagyobb meglepetésemre a bordó tő nyomorított virágszára kiegyenesedett és továbbnövesztette, kint az udvaron, napfényben stb., majd rövid időn belül egy másik virágszár is megjelent. Ekkor úgy gondoltam, hogy felhozom a lakásba, egy világos ablak mellé és vártam a következményeket. Ámulatom nem maradt el.


A virágszárak nagyon gyorsan növekedtek...




... és pár nap alatt az egyik száron megkezdődött a bimbók kinyílása.


A következő napon már így nézett ki.


Egy újabb nap és kinyílt az első virág.


Majd naponta nyitotta újabb virágait. 


Itt a harmadik.


És így tovább, egy száron négy virágot nyitott, majd elkezdődtek a másik száron is kinyílni a hatalmas tölcsérek.


Egy-egy virága tenyérnyinél is jóval nagyobb volt.


Nem győztem betelni szépségével.


A nyolc virág egy hatalmas csokrot képezett. 

A virágzás megkezdésétől hetente tápoldatoztam és ügyeltem rá, hogy mindig nedves legyen a földje.
A virágzás alatt alig észrevehető 4-5 cm-es levelei voltak a két szára között, majd mikor elnyílt, és levágtam a szárait, rohamosan elkezdtek nőni a levelei. Most újra az udvaron élvezi a napsütést és várja a szeptemberi pihenőidőt. :-))
A másik hagymagumó csak leveleket hozott, de remélem a következő virágzásról már mindkét Amarillisről tudok képes élménybeszámolót készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése