„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 19., vasárnap

Jácint

A növényről általában:

A Jácint a tavasz egyik hírnöke, intenzív illata, és változatos színe miatt igen kedvelt virág.
A Jácint, latinul hyacinth, de görög eredetű neve utal elterjedési területére: mivel a monda szerint Apolló isten által legyőzött Hyacinthos spártai király kihullott véréből nőttek ki az első virágok.
A hagymás növények többsége, mint a Jácint is, nyugalmi időszaka idejére visszahúzódik a talajba, ezért az év nagy részében nem igényelnek gondoskodást. Mivel könnyen hajtatható, mind kertben, mind cserépbe ültetésre alkalmas. A kertbe ősszel ültessük, mert tavasz közepén jelennek meg nagyon illatos, tömött fürtben álló virágai.
Jácint a szobában:
A cserépbe ültetett jácint szereti a világos helyet, de ügyeljünk rá, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek, vagy ne kerüljön túl közel a fűtőtesthez.
Rendszeres öntözést igényel, különösen a virágzás idején, ezért ügyelni kell, hogy mindig nedves legyen a földje.
A jácint csak néhány hétig virágzik, de a hagymáját átmenthetjük a következő évre. A levelek elszáradását követően várjuk meg, amíg a hagyma is elszárad, majd újságpapírba csomagolva tegyük száraz, sötét helyre.
A hagymákat január, február környékén elültethetjük cserépbe, azonban a hajtáscsúcs megjelenéséig tartsuk hűvös(10-12 fok), száraz, sötét helyen, majd fokozatosan szoktassuk világosabb, melegebb helyhez.


Saját Jácint:

Mindig is imádtam a jácint illatát, több hagyma volt elültetve a kertbe, különböző színekben, s amikor még nem nyíltak a kertben, de üzletben lehetett kapni cserepes példányokat, többször előfordult, hogy vettünk. Csodálatos illata belengi a helyiséget, igazi tavaszi hangulatot teremtve.
Sajnos most nincs lehetőségem kertbe jácintot ültetni, ezért vásároltunk egy takaros, három tőből álló jácint "ültetvényt", amely beragyogta a nappalit és vágott nárciszokkal karöltve, tavaszt varázsolt a mindennapokba.


Itt még bimbóban vannak a jácintok, de kezdenek kinyílni.




Folyamatban ...


... és kinyíltak.


Gyönyörűek és hatalmasak lettek :-)
Remélem jövőre is sikerül... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése