„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 17., hétfő

Utazás - Magyarország

Fotó: Google - képek

Magyarország nem tartozik a nagy területű országok közé, mégis sok szép látnivaló, nevezetesség, kiránduló-, pihenő hellyel rendelkezik, ahová érdemes ellátogatni. 
Méltán híres gyógyturizmusáról, fürdőhelyeiről (pld. Bükfürdő, Sárvár, Zalakaros, Harkány, Hajdúszoboszló, stb.);  
Szőlészetéről, borászatáról (pld. Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, stb.);
Turisztikai látnivalóiról  - műemlékek, természeti értékek - (pld. 
- Budapest - Budai Várnegyed, Fővárosi Állat- és Növénykert, Andrássy út az Operaházzal, Dohány utcai zsinagóga, Országház, Szent István-bazilika, Hősök-tere a Milleniumi emlékművel, Margit-sziget, Városliget a Vajdahunyad várával stb.;
- Visegrádi-hegység - Rám-szakadék, Pilis hegység, Ördögmalom-vízesés;
- Esztergom - Esztergomi Bazilika, Szent István tér, Búbánatvölgy, stb;
- Tata - Tatai vár, Esterházy-kastély, Kálvária-domb, stb;
- Tatabánya és környéke - Bódis-hegy, Szelim-barlang, Körtvélyesi erdei temető, stb;
- Veszprém - Gizella-kápolna, Szent István völgyhíd, Szent Mihály-székesegyház, stb;
- Balaton-felvidék - Sümegi vár, Kinizsi-vár, Somlói vár;
- Bakony - Várpalotai vár, Cseszneki vár, Római fürdő-Bakonynána, Devecseri vár, stb;
- Győr - Történelmi belváros, Zsinagóga, stb;
- Sopron és környéke - Soproni vár, Fertő tó, Fertődi Esterházy-kastély, stb;
- Pannonhalma - Pannonhalmi Bencés Főapátság;
- Szombathely és környéke - Szombathelyi székesegyház, Jáki templom;
- Sárvár és környéke - Nádasdy-vár, Ság hegy, Írott-kő, Hétforrás, stb;
- Keszthely és környéke - Hévízi-tó;
- Kaposvár - Történelmi városközpont, Rippl-Rónai-villa, stb.;
- Somogyvámos - Krisna-völgy;
- Pécs - Gázi Kászim pasa dzsámija, Pécsi zsinagóga, Pécsi vár, Szerelmesek lakatjai;
- Siklós és környéke - Siklósi vár;
- Szigetvár és környéke - Szigetvári vár;
- Aggtelek és környéke;
- Miskolc és környéke - Belváros, Anna-barlang, Barlangfürdő, Lillafüred, stb.;
- Bükk - Szalajka-völgy, Szilvásváradi Erdei Vasút, Fátyol-vízesés;
- Eger és környéke - Egri vár, Siroki vár, stb.;
- Mátra - Kékestető, Mátrafüred, Ilona-völgyi-vízesés, stb.;
- Debrecen és környéke - Debreceni Református Nagytemplom, Hortobágy;
- Kecskemét - Kecskeméti Városháza, Cifra Palota;
- Szeged és környéke - Ferences templom, Ópusztaszer-Nemzeti Történeti Emlékpark, stb.)
valamint az UNESCO Világörökségi védelme alatt álló helyszíneiről (A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed, Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, Hortobágyi Nemzeti Park, Pécsi ókeresztény sírkamrák, Fertő kultúrtáj, Budapest, Andrássy út és történelmi környezete, Tokaj hegyaljai történelmi borvidék):

www.orszagalbum.hu
Budapest: Magyarországon elsőként - 1987-ben - a Budai Várnegyed és a főváros Duna-parti látképéhez tartozó terület nyerte el a Világörökség rangot. A Margit hídtól a Szabadság hídig tartó területhez 2002-ben csatlakozott az Andrássy út, valamint a Hősök tere, a Milleniumi emlékmű, a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Milleniumi Földalatti Vasút.
www.orszagalbum.hu
Hollókő: A Világörökség Bizottság Budapest mellett 1987-ben a Nógrád megyében található palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára. A mindmáig lakott, hagyományőrző falu mindezt a 20. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet eredeti állapotában való megőrzésével érdemelte ki.


www.orszagalbum.hu
Aggteleki-karszt: Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt összefüggő barlangrendszere Magyarország és Szlovákia közös felterjesztése alapján 1995-ben került fel az UNESCO Világörökségi Listájára. A felvétel mellett szóló érvek között a felszín alatti világ változatossága, komplexitása és viszonylagos érintetlensége is fontos szerepet játszott.


www.orszagalbum.hu
Pannonhalmi Bencés Főapátság: Az ezeréves múltra visszatekintő apátság és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A Kisalföld sík vidékéből kiemelkedő hegy, valamint a hazánk történetének legkülönfélébb építészeti stílusait bemutató épületegyüttes 1996-ban lett a Világörökség része.

www.orszagalbum.hu
Hortobágyi Nemzeti Park: A Hajdúság és a Tisza között elterülő híres hortobágyi Puszta Magyarország jelképes tájának számít. Mivel Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája, egyúttal az ember és a természet kétezer éves harmonikus együttélésének kiemelkedő példája, 1999-ben felkerülhetett az UNESCO Világörökségi Listájára.

www.orszagalbum.hu
Pécsi ókeresztény sírkamrák: A közismert pécsi sírkamraegyüttes - az utolsó feltárása 2000-ben kezdődött meg - az UNESCO véleménye szerint építészetét és falfestészetét tekintve igen sokoldalúan szemlélteti az Európában élt keresztény közösségek művészetét, hitét és kitartását, valamint hitelesen mutatja be civilizációnk gyökereit. Mindezek alapján 2000 óta a Világörökség része.

www.orszagalbum.hu
Fertő kultúrtáj: Magyarország és Ausztria közös felterjesztése alapján a Fertő-tó és az azt övező települések 2001-ben kerültek fel a Világörökségi Listára. Az indoklásban a természeti értékek mellett - a Fertő-tó Európa nemzetközi jelentőségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava - a környék kulturális öröksége is szerepelt.

www.orszagalbum.hu
A tokaji borvidék: A tokaji borvidék az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen formában való továbbélésének köszönhetően érdemelte ki 2002-ben a Világörökségi rangot. A helyszín 132 négyzetkilóméternyi szőlőtermő területet és 27 további települést foglal magában.

A Világörökségi Listán méltón szereplő helyek mellett azonban számos természeti csoda található még "kishazánkban", amelyeket, ha van lehetőségünk látogassuk meg.


www.femina.hu
Ilyen hely például a Füzéri várhegy. A Zempléni-hegységben emelkedő vulkáni kúp önmagában, a rajta a 13. században épült füzéri vár nélkül is felejthetetlen látványt nyújt. Ha felkapaszkodsz rá, a sarokbástyáról gyönyörű kilátás tárul eléd a Hegyköz medencéjére, tavasztól őszig pedig a sziklák között nyíló virágokban is gyönyörködhetsz.

www.femina.hu
Az Egertől hat kilométerre elterülő egerszalóki hévforrás mintegy húszezer éves múltra tekint vissza, nála is különlegesebb azonban a hozzátartozó mészkőlerakódás, melyhez hasonló kevés helyen található a világban. A fantasztikus látványt nyújtó természeti csodát a környékbeliek csak sódombként emlegetik.

www.femina.hu
A Balaton-felvidéken található Tapolcai-medence felejthetetlen szépségű vidéke, melyet szerte a világban ismernek, a Balaton látványával együtt hazánk egyik leggyönyörűbb természeti táját jelenti. Központjában a bazaltorgonáiról híres Badacsony található, de a Csobánc, a szigligeti várhegy, a Szent György-hegy, a Tóti-hegy és a Gulács is remek túraútvonalakat rejt.

www.femina.hu
A Gemenci erdő az ország egyik legszebb erdeje, egyúttal a Duna legnagyobb ártéri erdeje 30 km hosszan húzódik a folyó nyugati részén. Holtágai, belső tavai, kisvasútja és egyedülálló vadvilága miatt vétek lenne kihagyni. A legkönnyebben Szekszárd felől lehet megközelíteni.

Nos, és nem feledkezhetünk meg Magyarország legvirágosabb helyeiről sem, egyrészt azért, mivel ennek a blognak is az egyik alappillére a virág, másrészt utazásaim alkalmával bármerre visz is az utam, virágos kép valahogy mindig készül a fotóalbumba, harmadrészt pedig kár lenne kihagyni.

www.femina.hu
A Vácrátóti arborétum Budapesttől északra található, a ma már 180 éves arborétumban 13 ezer növényfajt gondoznak. Az angolpark stílusú főúri kastélykert látnivalói közé tartoznak színpompás virágai is, közöttük a különleges cseresznyefajok, melyek májusban mesébe illő sziromesővel borítják be a kertet.

www.femina.hu
A tihanyi kirándulás legideálisabb időpontja június vége, illetve július eleje, ilyenkor virágzik ugyanis az illatos levendula, mely ma már mintegy harminc hektárnyi területet foglal el a Belső-tó partján. A régi levendulás virágai igazi francia ősökkel büszkélkedhetnek.

www.femina.hu
A 17,5 hektáros Szegedi Füvészkertben számtalan típusú fát és cserjét gondoznak, emellett a virágok szerelmesei is otthonra lelhetnek falain belül. Itt él a legidősebb magyarországi szecsuani ősfenyő, gyönyörű tavának vizén pedig a tündérrózsák mellett indiai lótuszok virágoznak.

www.femina.hu
A Hévízi termáltó nem csupán különleges, gyógyító hatása és a körülötte elterülő hangulatos kisváros miatt vonzza az utazókat szerte a világból. Különleges látványa miatt is számtalan turista keresi fel: sötétkék vize, erdős környezete és a mesebeli tornyok igazi tündérbirodalomhoz teszik hasonlatossá, amit a víz színén úszó tavirózsák még tovább fokoznak.

www.femina.hu
Bár hazánk számos területén virágzik nyár elején a sárgán vibráló repce, a Káli-medence lankáival szorosan összeforrt látványa, részben ez adja ugyanis azt a mediterrán hangulatot a környéknek, mely miatt sokan magyar Toszkánaként is emlegetik.

www.femina.hu
A Basa-kert Babócsa határában található, a 13 hektáros kert nárciszai által vált híressé, melyek tavasszal fehér virágszőnyegként borítják be a tájat. Egykor állítólag egy basa ültette őket háremhölgyei örömére. A csodaszép látnivalót a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága védetté nyilvánította, többek között azért is, mert egész Európában nem található ekkora kiterjedésű nárciszmező.

www.femina.hu
A Margitsziget valódi kis oázis a nyüzsgő főváros szívében, mely nyugalmán kívül számtalan látnivalóval várja a turistákat és a megfáradt városlakókat - ezek közé tartozik a Rózsakert is. Bár a kis lugast gyakran megrongálják, és sokan előszeretettel szereznek maguknak innen rózsákat, a hely bája máig megmaradt.

www.femina.hu
A Cserhát lábánál, Váctól mindössze 19 kilométerre található Csővár határában, pontosabban a Sinkár-tó fölötti dombon gyönyörű látványban lehet részük az utazóknak. A lankákat ugyanis ellepik a vöröslő pipacsok, nem csupán néhány tökéletes fotóhoz, de egy romantikus sétához is tökéletessé téve a helyet.

www.femina.hu
A Jeli arborétum Vas megyében, Kám község határában található. 107 hektáros területével hazánk egyik legnagyobb növénykertje. Számos ritka fajnak otthont ad, legszebb látnivalója mégis a májusi rododendronvirágzás, mikor ezerszínű sziromfelhő borítja be a környéket, és mézédes illat árad a levegőben.

A fenti számos szép hely közül volt szerencsém több helyen is járni és ha lehetőségem engedi szeretnék minél többet látni a jövőben. A megörökített emlékekből helyenkénti albumokat készítek a további oldalakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése