„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 1., szombat

Orchideák - Cattleya

Az orchideák a világ legszebb növényei közé tartoznak, ismerd meg jobban te is a Cattleya orchideát
Kép: www.agraroldal.hu

Sok kertbarát a Cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk, mind színük az eleganciát és a szépséget tükrözik. Aki egyszer is látta csodálatos virágát, az biztos nem felejti el többet.
Történetük a 19. század első évtizedéig nyúlik vissza, amikor kalandos úton az első ilyen orchidea Európába érkezett. Dél-Amerikából származik, és más orchideák csomagolóanyagaként került Angliába. William Cattley - a kor neves orchideagyűjtője - figyelt fel a ládákból előkerülő gyökeres növényekre. Az egyiket elültette, s amikor kivirágzott, rögtön meghódította a kertészek, a botanikusok, és az orchideakedvelő arisztokrácia széles körét, sőt soha nem látott orchidea lázat indított el Európa-szerte.

Kép: Orchidea Társaság

Később ezt a növénycsodát William Cattley-ről nevezték el. A gyönyörű, lilás rózsaszín, nagy és illatos orchideát azóta is Cattleya labiata néven ismeri a világ. Ettől az időponttól kezdve minden orchideavadász Cattleyát keresett a dél-amerikai esőerdőkben.
A 20. század technikai fejlődése magával hozta a hibridizációs technikák fejlődését, és az 50-es évektől kezdve egyre több orchidea hibrid vált elérhetővé a rajongók számára. Jó tudni az orchideák szerelmeseinek, hogy ezek a növények kiválóan alkalmasak lakásban tartásra.

(Fotó: Google - képek)

Ezek az igen erős orsó törzsű epifiták a dél-amerikai dzsungel mélyén, magas fákon élnek. Két csoportba sorolhatók, az egyik csoportban azok a növények vannak, amelyek egy szárgumón hoznak egy levelet, míg a másik csoportba a két, illetve néha három levelet hozó növények vannak.
A Cattleyák és hibridjeik szeretik a fényt, ezért lehetőleg világos helyet válasszunk számukra, de a déli tűző napfénytől óvjuk őket. Gondoskodjunk a növény környezetében a megfelelő páratartalomról (50-70 %). 
Napi 12 óránál hosszabb ideig ne érje fény a Cattleyákat (pld. növénynevelő lámpa, neon, stb.), mert a növénynek szüksége van a legalább 12 órás éjszakai sötétségre a virágbimbók kifejlődéséhez.
Májustól szeptember elejéig a kertben is tarthatjuk, félárnyékos helyen.
A Cattleya félék kedvelik a napközben a 18-27 fokot (fajtól függően), éjszaka a 16-18 fokot.
A nyári vegetációs időszakban bőségesen öntözzük a Cattleyát, de két öntözés között hagyjuk egy kicsit kiszáradni az ültetőközeget. Télen hűvös, fényszegény időszakban nagyobb szüneteket tartsunk két öntözés között.
Tavasztól őszig kiegyenlített, orchideák számára készített tápoldattal tápozzuk a növényt, minden második öntözésnél. Télen virágzásindító, káliumban és foszforban gazdag tápanyagot használjunk, de csak minden harmadik öntözésnél adjunk kevés tápot a növénynek.
Kétévente ültessük át a Cattleyákat jó vízáteresztő, laza orchidea ültetőközegbe.

(Fotó: Google - képek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése