„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 1., szombat

Dendrobium Draconis

(Fotó: Google - képek)

A Dendrobium Draconis egyike a legnagyobb orchidea nemzetségnek. Délkelet-Ázsiában őshonos, kis- és közepes méretű, epifita (fán élő) életmódot folytató, álélősködő növény. 
15-45 cm-es szárai (pseudobulbs) nyolc-kilenc csomóból állnak. Sok hajtást növeszt, levelei sötétzöldek, lándzsa alakúak, bőrszerűek.  Leveleit 2 év után ez a fajta is lehullajthatja. Illatos, viaszos virágait tavasszal hozza. A virágzat, mely legfeljebb öt db, akár 7 cm-es nagyságú virágból áll, fehér színű, narancssárga, vagy piros torokkal, az idősebb szárak végén jelenik meg, mely meglepően hosszú élettartamú.
Extrém hőtartományt is kibír (38 - -1 fok), de 25 fok körül fejlődik megfelelően, magas páratartalmat igényel (80 %), télen elég a 60 % is. 


Saját gyűjtemény:


Mindössze 5 cm-es magasságú, kicsi (seedling) növényke volt, mikor megérkezett hozzám, úgy két hónapja. Négy levélkéje volt, amelyeken látszik, hogy eléggé megviseltek, kicsit sérült az egyik, a két alsó meg még sárgul is. Valószínű a hosszú út sem tett jót egy ilyen apró növénynek (Malajzia-ból érkezett), de más gondja is lehetett, mert elég szárazak voltak apró gyökerei. Elültettem kókuszrostos keverékbe, amely már a dendrobiumoknál jól bevált, és vártam a javulást.

A javulás helyett, sajnos tovább romlott az állapota, a levelei egyre jobban elsárgultak, és lepotyogtak.

Rövid időn belül már csak két levele maradt.

Majd egy, és egy sem.

Az utolsó levél leesése óta egy hónap telt el, azóta a csupasz kis szára árválkodik, de az nem száradt el és továbbra is zöld és kemény, így még reménykedek a megmaradásában.
Két héttel ezelőtt fólia alá helyeztem, ahol jelenleg is van, fejlődésének kedvezőbb körülmények biztosítása érdekében. Időnként szellőztetem a penészedés elkerüléséért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése