„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 4., kedd

Orchideák - Oncidium

(Fotó: Google - képek)

Az Oncidiumot táncos orchideának is nevezik, mivel minden virága hasonlít egy apró táncoló hölgyre. Az Oncidiumok magukban foglalják a fajok sokféleségét, nehéz általánosítani, mert a természetes élőhelyeik az egyik legsokszínűbbek. Élőhelyeiken több mint 400 faj létezik, de a botanikusok által már több mint 750, mivel nagyon jók a termesztési feltételeik.
Tekintettel a nagyszámú Oncidium fajra, valamint, hogy a virágok, a méretek legváltozatosabbak, mégis a virágaikban a sárga szín van túlsúlyban.
Az Oncidium faj, Miltoniopsis, és Odontoglossum plusz még néhány szövetséges nemzetségek összekeverésével hibridizáción keresztül hatalmas, soha véget nem érő sora jön létre virágok formáinak és színeinek.
A nevek, mint Aliceara, Beallara, Brassidium, Brassada, Colmanara, Degarmoara, Miltassia, Miltonidium, Odontobrassia, Odontocidium, Vuylstekeara, Wilsonara, jelöli a növényeket, hogy mely hozzájáruló fajok keverékei. Ezek a hibridek életképesek, könnyen termeszthetőek. Sok fénnyel, megfelelő közepes hőmérséklettel elérhetjük, hogy sok, gyakran illatos virággal jutalmaznak meg bennünket.

(Fotó: Google - képek)

Eredeti élőhelyük Dél-Floridától Észak-Braziliáig terjed. Lakásban világos ablakpárkány ideális számukra, a tűző naptól védeni kell, mert a leveleik könnyen megéghetnek.
Szárgumóiban vizet és tápanyagot tárol, ennek ellenére nem szereti, ha az ültetőközege kiszárad. Gondoskodjunk róla, hogy a cserépben az ültetőközeg mindig nedves legyen, de sosem vizes. Gyökerei vékonyak, túlzott vizesedés következtében elrothadhatnak. Az új hajtások és virágszárak a szárgumó aljából emelkednek ki, és fokozottan érzékenyek a pangó nedvességre. Az öntözésnél különösen ügyeljünk rá, hogy az új hajtásokat ne érje víz, mert megbarnulnak és könnyen kirothadnak. Öntözésre lehetőleg lágy vizet használjunk.

Az Oncidium-félék általában ősztől tavaszig virágoznak. Télen havonta, nyáron kéthetente tápoldatozzuk a növényt.
Az Oncidiumokat kétévente ültessük át, az átültetés során a nagyra nőtt növényeket szétválaszthatjuk, így szaporíthatjuk.
A levegő páratartalma 50-60%-os legyen, szárazabb levegőben először a levelek, később a szárgumók is összeszáradnak.
A leveleket ne permetezzük, mert a vízcseppek hatására gombás, fekete pöttyök alakulhatnak ki. A gombásodás ellen gombaölőszerrel kezeljük a növényt, a pöttyök megmaradnak, de az új hajtások már egészségesen zöldek lesznek.

(Fotó: Google - képek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése