„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 30., vasárnap

Cambria


Aki már elkezdett az orchideák családjával foglalkozni, semmiképpen sem hagyhatja figyelmen kívül a különböző színben és méretben pompázó Cambriákat.
A Cambria név alatt forgalmazott, hosszú virágszárakon sok színes virágot bontó, puha, világoszöld levelű orchideák különféle orchideafajok kereszteződéséből jöttek létre.

Odontoglossum Crispum - Fotó: Google - képek
Miltonia - Fotó: Google - képek
Cochlioda Noezliana - Fotó: Google - képek
Az első hibridet 1911-ben Charles Vuylsteke belga nemesítő hozta létre a fenti képeken látható három orchideából, az Odontoglossum Criptum x a Miltonia x és a Cochlioda Noezliana orchideák keresztezéséből. A hibridet a nemesítő tiszteletére Vuylstekeara néven nevezték el. 
Körülbelül tíz évvel később a Vuylstekeara-t és az Odontoglossum-ot keresztezték, melyből megjelent a Vuylstekeara Cambria 'Plush' hibrid.

Vuylstekeara Cambria - Fotó: Google - képek
Vuylstekeara Cambria - Fotó: Google - képek
           
Vuylstekeara Cambria - Fotó: Google - képek


Ettől a pillanattól kezdve sok látványos hibridet hoztak létre, és a Cambria kifejezést manapság egy nagy csoport gyönyörű pettyes és tarka virágú, hibrid orchideára használjuk.
Tartásukra vonatkozóan csak általános tanácsot lehet adni, mivel nem ismertek a keresztezésben résztvevő szülők. 
Az Odontoglossum ősökkel rendelkező Cambriák hűvösebb hőmérsékletet és magasabb páratartalmat, míg az Oncidium leszármazottak melegebb hőmérsékletet és több fényt igényelnek.
A virágok formájából néha következtetni lehet a szülőkre, pld. a kisvirágú Cambriák rendszerint Oncidium-származékok, a nagyvirágú, fodros szirmú Cambriák az Odontoglossumokra ütnek vissza.
Általános elvként elfogadható, hogy a Cambriákat legjobb mérsékelt hőmérsékleten tartani (16-18 fok) télen, nyáron pedig félárnyékban, szellős helyen kertben, teraszon. Nyáron rendszeres öntözést és tápozást igényelnek, télen szárazabban kell tartani őket.
Mindent egybevéve - a Cambriák nagyon szép, hálás, sokáig virágzó orchideák, érdemes tartani őket.

       
Cambria - Fotó: Google - képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése