„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 27., hétfő

Phalaenopsis - Sárga lila középpel

Saját gyűjtemény

Nos igen, a gyűjtőszenvedély itt kezdődik. Ha már meglátom, megnézegetem, és nem tudok ellenállni egy szép orchideának... de, hát olyan gyönyörű. Igen, mind az.
Megtetszett benne a finom színösszhatás, ahogy a lila sejtelmesen oszlik szét a krémsárgában, és a kinézete... amikor felém hajlott a három ágával... A középsőn majdnem minden bimbó már ki volt nyílva, a két oldalsó ága tele volt bimbóval. 
Ez a virág kicsit kisebb méretű az átlagos orchideáktól, a cserepe is kisebb méretű, de nagyon egészséges, tele gyökerekkel, mutatós virágokkal, csakis gyűjteménybe való.

Saját gyűjtemény

Ezen a képen jobban látszik a színe, ahogy a lila és a sárga harmonizál egymással.

Saját gyűjtemény

Nem maradt hálátlan hozzám, a kétheti tápoldatozás és a párásított környezet hatására kinyitotta az összes virágát. Nem tudtam ellenállni, úgy gondoltam ezt az orchideát is megpróbálom beporozni, és sikerrel jártam.

Saját gyűjtemény

Ezen a képen most más szemszögből szeretném mutatni, hogyan látszódik a virágon, hogy a porzás sikeres volt. Korábban, már írtam előző orchideánál, hogy a szárán egyértelműen látszik, amikor a virág kicsit kezd elnyílni, a megtermékenyített virág szára zöld marad, amelyik sikertelen, az rózsaszínű, és lehullik. Viszont nem csak a virág szárán, hanem a virág elülső részén is látszódik a különbség. A két középső virágon történt a beporzás. A jobb oldali virág közepe sötét rózsaszínűre változott, mint a szára, és összecsukódott, ezért ez a virág nem fogant meg, míg a másik, a bal oldali virág közepe zöldes színűre változott, kissé nagyobb lett... ebből bizony magtok lesz.

Saját gyűjtemény

S, íme több hét után a magtok egyre vaskosabb és nagyobb lett. Ez a Phalaenopsis rövidebb ideig tartotta a virágait, bár az is lehetséges, hogy a magtok növesztésére fordította a növény az energiáját, mint látszódik, már alig van rajta két-három darab, melyek ugyancsak rövid idő alatt elnyíltak.

Saját gyűjtemény

A virágok elnyíltak, már csak a szépen fejlődő magtok maradt a száron, az átültetés pedig egyre sürgősebbé vált, mert a gyökerektől már alig látszott az ültetőközeg. 

Saját gyűjtemény

Ezen a képen jól látszik, hogy a növény tövénél egy pici tősarj is növekedett. Nagyon óvatosnak kellett lennem, hiszen vigyázni kellett a magtokra, illetve a pici tősarjra is, hiszen ebben a méretben még nagyon sérülékenyek. Ültetőközegként a már jól bevált orchideaföld, kókuszrost, sphagnum moha és fenyőkéreg keverékét használtam. Átültetést követően egy hétig nem locsoltam, csak párásítottam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése