„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 15., szerda

Orchideák - Dendrobium

Fotó: Google - képek

A Dendrobiumoknak több, mint ezer fajuk létezik, és még ennél is több hibridjük van. Eredeti élőhelyük Indiától egészen Japánig, délen Ausztráliáig és Új-Zélandig terjed, beleértve a Csendes-óceáni szigetvilágot is.
Mivel sok dendrobium faj létezik, egyesek a meleget kedvelik, míg mások a hideget. Feltétlenül tájékozódnunk kell arról, hogy milyen faj, vagy hibrid a növényünk, eszerint tartjuk meleg (20-25 fok), vagy hideg (18 fok körül) helyen.
Epifita növények, hosszú szárgumóik gyakran lombhullatóak.
Virágaik színe igen változatos, a fehértől, a sárgán,  a rózsaszínen keresztül a liláig mindenféle árnyalat előfordul.
A világos helyet kedvelik, de ne tegyük tűző napra. Magas (60-70 %) páratartalmat kedvel, ezért tegyük több növény közé, vagy spricceljük lágy vízzel rendszeresen. Vízigényes növény, ezért ügyelni kell, hogy a földje sose száradjon ki, de túlöntözni sem szabad, mivel a gyökerei kirothadhatnak. Nyáron gyakrabban, télen ritkábban öntözzük.
Rendszeresen tápoldatozzuk, ősztől 2-3 hónapig foszforban gazdag tápoldattal, hogy a virágzást segítsük elő, virágzás után nitrogénben gazdag tápoldattal, hogy a növény fejlődését növeljük.
Az orchidea levegőigényes növény, ezért az ültetőközeg legyen légnedvesség áteresztő, ezt kertészetekből szerezhetjük be, de magunk is összeállíthatjuk.

Fotó: (Google - képek)


(Fotó: Google-Képek)



A nobile típusú Yamamoto Dendrobiumok:

Fotó: www.yamamotodendrobiums.com

Ötven évvel ezelőtt kezdték meg a kutatásokat, fejlesztéseket Japánban, kifejezetten a Nobile típusú Dendrobiumokkal. A mai nap a hibridizációk száma már elérte a négyezret, amelyekből több száz van a nemzetközi nyilvántartásban. Ennek köszönhetően ezeket a nemesített fajtákat kiváló minőségűnek ismerik a világpiacon. Ennek eredményekénk a "Yamamoto Dendrobium" név mintegy szinonimájává vált egy konkrét csoport orchideának.

Yamamoto Dendrobiums Thaiföld
Fotó: www. yamamotodenddrobiums.com

1982-ben hozták létre a második ágat Thaiföldön, ennek eredményeként úgy haladt előre a termelés, hogy sikerült elérni az amerikai és európai piacokat.
A másik központot Hawaii-on hozták létre.
A fejlesztéseket és újításokat továbbra is Japánban folytatják, majd elszállítják Thaiföldre biotermesztésre. Ezután azokat elküldik a Hawaii központba, és a hollandiai képviseleten osztják ki a növényeket, amelyek átkerülhetnek Amerikába, Európába és számos helyre a világon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése