„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 29., szombat

Grammatophyllum Speciosum

A növényről:
A Grammatophyllum nemzetségbe 13 jelenleg ismert faj sorolható. Ez az epifita nemzetség a sűrű esőerdőkben Indo-Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában és a Csendes-óceáni szigeteken fordul elő. A fajok több bulbát termelnek, melyeken sok sárgás-zöld, olajzöld viaszos, sötét vörös-lilás foltos virágok nyílnak.
Ezek a közepes és nagy orchideák, köztük a hatalmas orchidea (Grammatophyllum Speciosum) a legnagyobb orchidea fajok, amik léteznek. A bulbák akár 2,5 - 5 méteresekre is nőhetnek, egy-egy kifejlett növény klaszter súlya több száz kilogrammtól akár egy tonna is lehet. A gyökerek látványos kötegeket alkotnak.
A látványos királynő orchidea, a Grammatophyllum Speciosum a legnagyobb orchidea, a Délkelet-ázsiai trópusok óriása. Élőhelyén az öt méternél hosszabb bulbáin és közel három méteres virágszárain száznál is több tenyérnyi méretű virág nő. Méreteiből adódóan érdemes teraszon, vagy erkélyen tartani, természetesen nagy cserépben nevelve nem éri el az élőhelyi nagyságát, de jobb választásnak tűnhet kisebb Grammatophyllum fajok és hibridek tartásával próbálkozni.
Sajnálatos, hogy a szakirodalom nem foglalkozik eleget a tartásával.

Grammatophyllum speciosum
Fotó: Google - képek
Fotó: Botanikus kert - Szingapur


Saját gyűjtemény:

Mivel szeretem a kihívásokat, így azt gondoltam megpróbálkozom egy Grammatophyllum Speciosummal, lesz ami lesz. 

Nos igen, ezen a képen nem tűnik a világ legnagyobb orchideájának, hiszen még ez csak egy fiatal növényke, de minden óriás egy pici magból bújik ki először, és majd meglátjuk miből lesz a cserebogár.
Egyenlőre nem bántottam az ültetőközegét, bőven fakéregbe van ültetve, párás környezet biztosítva van számára, valamint a heti öntözés, és módjával a kétheti tápoldatozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése