„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. augusztus 4., kedd

Ascocentrum Miniatum

(Fotó: Google - képek)

Ezek a mini növények népszerűek az orchideák szerelmesei körében, mert nagyon hasonlítanak a Vanda-szerű fajokhoz. Növekedése monopodiális, 15-18 cm-es álló száron hozza fürtös virágzatát.
Az Ascocentrumok termesztése igen nehéz: az európai laboratóriumokban előállított magoncok normál környezetbe való átrakásuk után különösen lassan fejlődnek, az importált növények pedig meglehetősen "lusták", rossz alkalmazkodóképességűek. A hosszan tartó fényszegény környezet hatására stagnálnak, nem fejlesztenek gyökeret, és gyakran évekig nem virágoznak. Habitusát tekintve hasonlít az Ascocentrum Ampullaceuméhoz, de levelei keskenyebbek és virágai sárga, sárga-narancs, és narancs-piros színűek.
Maximális meleget és fényt kell biztosítani a növénynek. Nem szükséges, hogy a környezet nagyon nedves legyen, a növények még napos ablakpárkányon nevelve is igen jól érzik magukat, de azért győződjünk meg róla, hogy a leveleit nem perzseli-e meg a napfény és annak magas hőhatása. 
Az öntözésnek összhangban kell lennie a gyökerek állapotával és az évszakkal: télen a hőmérséklettel együtt csökkentsük.
A növényeket laza termesztőközeggel töltött függőkosarakban, vagy fatámaszokhoz erősítve neveljük.
A kellően fejlett oldalhajtásokkal leválasztásával szaporíthatók
Májusban és júniusban nyílik. Malájzián, Jáván és Borneón őshonos.


Saját gyűjtemény:



Körülbelül két hónapja sikerült beszereznem ezt az apró orchideát. Nagyon egészséges, kemény, nem teljesen lapos levelei vannak. Valóban nem túl gyorsan növekvő növény lehet, mert mióta itt van, nem változott semmit.
Láthatóan jól érzi magát, minden nap permetezem lágy vízzel, kéthetente tápoldattal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése