„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 30., csütörtök

Vanda Coerulea

(Fotó: Google-Képek)

A növényről általában:

Az első találkozás egy Vandával egy laikus ember számára meghökkentő lehet, mivel általában csupasz gyökereivel, látványos virágaival csak egy dróthoz rögzítve lóg a levegőben. Ha elvarázsolt minket a lila, liláskék pöttyözött, vagy csíkozott mintázatú, elbűvölő virágszirom, akkor érdemes pár dolgot megfogadni a tartásukhoz.
Naponta érdemes a gyökerét permetezni, amelybe rendszeresen megfelelően hígított, inkább hígabb tápoldatot is fontos tennünk, valamint a heti egyszeri vízbemerítés szintén segít az egészséges léggyökerek kinevelésében, és persze a hosszantartó virágzásban.
Szobában tartva a 18-24 fok, valamint a napos, déli fekvésű ablak közeli hely az optimális számára. Nyáron amennyiben van rá módunk, kiakaszthatjuk a teraszra is, de közvetlen napsütés ne érje, mert levelei könnyen megégnek.
A Vanda alapfajokból a termesztésben gyönyörű, nagy virágú hibrideket hoztak létre.  Ennek a nemzetségnek a hibridjei nagyra nőnek, de néhányuk alkalmas arra, hogy az ablakpárkányon neveljük.
A fajok nagy része fán élő (epifita) életmódot folytat, erős, hosszú léggyökereket fejlesztenek, amelyek nedvességet és tápanyagot is fel tudnak venni. Felálló virágzati tengelye viszonylag nagy méretű, feltűnő színű, illatos virágokat hordoz. Kék virága miatt különösen népszerű a Vanda Coerulea.
Egy kifejlett, virágzó Vanda vastag, lelógó gyökereivel együtt nagyjából egy-másfél méter magas. Nagyméretű, és rendszeres gondozást igénylő kényes növény.
A Vanda számára legfontosabb a fény. Szereti a meleget, de mérsékeltházi körülmény között is jól fejlődik.


Saját gyűjtemény:

A Phalaenopsisok és a Dendrobium után gondoltam egy nagyot, és beszereztem egy Vanda Coerulea -Kultana blue orchideát. Sokat olvastam róla, hogy milyen nehéz a tartása, hogy állandó gondoskodást igényel, de próba szerencse... gondoltam. Már több hónapja megvan, szerencsére kedveli a helyét, a levelei is elkezdtek lassan növekedni, és két új, szép vastag léggyökeret is nevelget.

Saját gyűjtemény

Megérkezésekor... egy műanyag flakont találtam megfelelőnek az ideiglenes tartásához, melynek két oldalát kivágtam, hogy a levegő tudjon áramolni a gyökerek körül. Elhelyezése egy keleti ablakpárkányra esett, a többi orchidea mellé.


Saját gyűjtemény

Ugyan a keleti ablakon nem süt be túl sokáig a nap, mint látszik a Vandának ez is sok volt, levelei bepirosodtak, így kicsit beljebb kellett vennem az ablakpárkányról.

Saját gyűjtemény

Egy megfelelőbb tartási mód (mint a flakon), és felfüggesztésre került. A levelei visszazöldültek.

Saját gyűjtemény

Ezen a képen jól látszódnak az új gyökérhajtások.

Saját gyűjtemény

Felfüggesztve... itt már egyre hosszabbak az új gyökerek, és egy középen lévő léggyökér, kétfelé ágazva növekedésnek indult. A levelei nagyon lassan, de növekednek. Naponta egyszer-kétszer, hőmérsékletnek megfelelően, spricceléssel vizezem a gyökereit és a leveleit. Kéthetente tápoldatot is kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése