„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 30., csütörtök

Orchideák - A Phalaenopsis

Fotó: Google - Képek

A Phalaenopsis orchidea, más néven lepkeorchidea, az egyik legnépszerűbb orchideafaj a kereskedelemben. Eredeti élőhelyük Dél-Kína, Délkelet-Ázsia esőerdei, ezért kedveli a magas páratartalmat, a tápanyagban gazdag talajt és a szórt fényt.
A Phalaenopsis epifita (fán lakó) fajokhoz tartozik, melyek gyökerei a fák kérgébe kapaszkodik, a levegő páratartalmából és a fára hulló növényi maradványokból nyernek tápanyagokat, tehát nem élősködő.
Növekedési típus szerint az orchideák két csoportba sorolhatóak: 
A monopodiális növények, melyek csak egy irányba növekednek, leveleik egymással szemben két sorban állnak. (pld. Phalaenopsisok, Vandák)
A szimpodiális növények több, oldalirányú hajtásokat növesztenek, melyeken kialakulnak a tápanyagokat raktározó álgumók és a levelek. (pld. Cattleyák, Oncidiumok)
Tehát a Phalaenopsis monopodiális növekedésű növény, vastag, húsos elliptikus alakú levelei egymással szemben két sorban állnak. Egy egészséges növény akár tíz, vagy annál több levelet is növeszthet. Virágai a levelek tövéből kiinduló hosszú száron (egy, vagy több) csoportosan nyílnak.
Ez az orchideafaj a legkönnyebben tartható lakásban, jól érzik magukat keleti, vagy nyugati ablakban, vagy ablak közelében, ahol bőségesen éri őket fény, de a tűző napon leveleik megéghetnek.
A Phalaenopsis nem kedveli a túlöntözést, hetente öntözzük, de sose álljon alatta a víz, mert a gyökerei elrohadhatnak. Tápoldatozni elég kéthetente, enyhe tápoldattal.
A párás környezet biztosítására tehetünk tálcán vizet a növények alá, vagy reggelente spriccelhetjük lágy vízzel. Az élőhelyükön magas páratartalomhoz vannak szokva (70-80 %), de a kereskedelemben kapható hibridek jól alkalmazkodnak a lakásban létrehozható 50% körüli páratartalomhoz is.
Kétévente szükséges átültetni, a gyökerek növekedésének figyelembevételével, orchidea ültetőközegbe, mikor már a növény elvirágzott. Ha virágzó állapotban ültetjük át, akkor a virágokat és a bimbókat ledobhatja.
Az elvirágzott orchidea virágszárát ha nem vágjuk vissza teljesen, akkor új virágzásra késztethetjük a növényt.

Fotó: Google -Képek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése