„Ezen a Földön mindannyian látogatók vagyunk - Ha elmegyünk, magunk után, ki tudja, mit hagyunk Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát - Ahány ember annyiféle csodálatos világ." Bródy János

2015. július 30., csütörtök

Orchideák - Cymbidium

(Fotó: Google - Képek)

A gazdag virágzatú Cymbidiumok a hűvösebb helyiségek fantasztikus szoliter növényei. Mutatósak, elegánsak, szemet gyönyörködtetőek. 
E gyönyörű szép virágzatú növények botanikai fajai Délkelet-Ázsia, Japán, és Indonézia területein terjedtek el. A termesztésben leginkább elterjedt Cymbidium hibridek az átlagos szobanövényeknél nagyobbak és hidegháziak. 
A Cymbidiumok tartása nem okoz gondot, ha megfelelő helyet tudunk biztosítani számukra. Nyáron szabad levegőn, kertben, vagy teraszon tartsuk, ahol bőven éri őket a napsugár, ősszel egészen addig kint maradhatnak, amíg az éjszakai hőmérséklet 5-7 fokig süllyed, télen válasszunk nekik hűvös, de világos helyet, pld. egy világos lépcsőházat, vagy egy fűtetlen szobát. Az egész évben szobában tartott Cymbidium nem virágzik. Téli hőmérséklet igénye 10-12 fok.
A Cymbidium akkor egészséges, ha levelei világos, sárgászöldek, kemények és felállóak. Ha a levelek puhák, lekonyultak, és sötétebb zöldek, akkor az fényhiányra utal.
Átültetésre csak akkor van szükség, ha teljesen kinőtte a cserepét, és az új hajtás már nem fér el, ez akár 3-5 év is lehet. Válasszunk hosszúkás, stabil cserepet, hogy elkerüljük a növény felborulását. A legalkalmasabb az agyagcserép légáteresztő képessége miatt. Ne ültessük túlságosan nagy cserépbe, mert akkor nem fog annyira szépen virágozni.
Nyáron bőségesen öntözzük és tápoldatozzuk a Cymbidiumokat, augusztus végéig kéthetente, szeptembertől pedig virágzásindító tápoldattal, a virágzás megindulásáig. Télen spóroljunk az öntözéssel és a tápoldatozással is.

(Fotó: Google - Képek)

(Fotó: Google - Képek)

(Fotó: Google - Képek)

(Fotó: Google - Képek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése